
Antalya Çocuk Köyü
Anaokulu ve Ä°lkokulu
Antalya'nın Ä°lk Kar Amacı Gütmeyen,
Ebeveyn İnisiyatifiyle İşletilen Demokratik Okulları
S.S. BaÅŸka Bir Okul Mümkün EÄŸitim Kooperatifi olarak bizi daha iyi tanımanız için ÅŸimdiye kadar sıklıkla karşılaÅŸtığımız sorulardan ilham alarak bilgilendirici bir doküman hazırladık. Bakalım sen sorunun cevabını bulabilecek misin?
Antalya Çocuk Köyü Okullarının hangi özellikleri onu “BaÅŸka Bir Okul” kılıyor?
Antalya Çocuk Köyü Okullarında verilen eÄŸitim sisteminde neler yok?
​
-
Ödül - ceza ya da farklı olanı etiketleyerek tek tipleÅŸtirici disipliner uygulamalar yok.
-
Oyun çağındaki çocukların dört duvar arasında sıralarda kısıtlanması yok.
-
En iyi ezber yapanın başarılı sayılması yok.
-
ÇocuÄŸun eÄŸitim iletiÅŸiminde sadece dinleyici olarak kaldığı pasifize edildiÄŸi bir düzen yok.
-
Fark katmak, reklam yapmak adına çocuklar üzerinde, ilgileri meraklarına bakılmadan akademik baskı oluÅŸturmak yok.
-
Kantin yok.
-
Kar amacı gütmek yok.
-
​
Antalya Çocuk Köyü Okullarında peki neler var?
​
-
EÅŸlikçi pozisyonundaki öÄŸretmenlerle her çocuÄŸun biricikliÄŸini kabul etmek var.
-
5 dönüm bahçede doÄŸayla iç içe, doÄŸaya saygılı okul günleri var.
-
Ä°lgi duyduÄŸu, merak ettiÄŸi konunun araÅŸtırmasına, öÄŸrenmesine teÅŸvik eden, kendi öÄŸrenmesini yaparak yaÅŸayarak kendi gerçekleÅŸtirenin sahip olduÄŸu bir baÅŸarı duygusu var.
-
ÇocuÄŸun sabah çemberinden itibaren dinlendiÄŸi, duyulduÄŸu ve kendi okuluyla ilgili karar alma mekanizmasında yer aldığı demokratik, katılımcı bir düzen var.
-
Kendi mutfağında beslenme düzenini ekolojik bir bakış açısıyla gerçekleÅŸtirmek var.
-
Ebeveynlerin inisiyatifi ile kurulan eÄŸitim kooperatifleri aracılığı ile açılırlar ve temel amaç kar etmek deÄŸil, ekonomik dayanışmadır.
BBOM Okullarındaki öÄŸretmenlerin özellikleri ve rolü nedir?
-
BBOM okullarında öÄŸretmenlere eÅŸlikçi denir. Çünkü BBOM öÄŸretmenleri, çocukların meraklarını takip ederek, çocuklara kendi öÄŸrenme yollarını bulmaları için eÅŸlik ederler.
-
ÖÄŸretmenler mesleki açıdan geliÅŸmeye ve çocuklarla beraber öÄŸrenmeye açıktır.
-
ÖÄŸretmenler çocuklara saygı duyar, onları birer birey olarak görür, çocukların farklılıklarını kabul eder.
-
ÖÄŸrenme ortamını çocuÄŸun özelliklerine göre çocukla beraber düzenler.
-
Ödül ve ceza ile deÄŸil, kendi farkındalığını bulmasını saÄŸlayarak öÄŸrenmelerini hedefler.
-
BBOM okullarındaki öÄŸretmenler Bodrum’daki BBOM ÖÄŸretmen Köyü'nde BBOM eÄŸitim modelini uygulayabilmeleri için özel eÄŸitimlerden geçerler.
Antalya Çocuk Köyü Okulları diÄŸer okullardan “BaÅŸka” ise, mezun olan çocuklar yeni okullarına uyum saÄŸlamakta zorluk çeker mi?
-
Antalya Çocuk Köyü Okullarında, çocukların karşılaÅŸtıkları zorluklarla baÅŸa çıkabileceÄŸi sosyal, duygusal becerilerin geliÅŸimine akademik baÅŸarı kadar önem verilmektedir.
-
Var olan BBOM okullarından mezun olan, ayrılıp devlet veya diÄŸer özel okullara geçen çocuklar, BBOM okullarında aldıkları sorumluluk bilinci, öÄŸrenme hevesi, özgüven, tüm canlılara saygılı olma, empati kurabilme ve iÅŸbirliÄŸi yapabilme gibi kazanımlar sayesinde sorun çözme becerilerinin, yetiÅŸkinlere kıyasla oldukça üst seviyelerde olduÄŸu gözlemlenmiÅŸtir.
-
Tabii ki bu konuda net bilgi sunmak için bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyulsa da, ÅŸunu biliyoruz ki öz yeterliliÄŸi, öz güveni ve psikolojik dayanıklılığı yüksek çocuklar (BBOM okullarındaki eÄŸitim, bu hedefi içeriyor) karşısına çıkan sorunları aÅŸma konusunda büyük oranda baÅŸarılı olacaktır.
Antalya Çocuk Köyü Okullarında uygulanan eÄŸitim programı Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) müfredatı ile uyumlu mu?
​
Antalya Çocuk Köyü Okulları MEB’e baÄŸlıdır ve MEB eÄŸitim programını (müfredatını) takip etmektedir. Antalya Çocuk Köyü Okullarındaki çocuklar, MEB eÄŸitim programlarında yer alan tüm kazanımlara sahip olurlar ancak bu kazanımlara sahip olurken kullanılan yöntem farklıdır. Bu fark, eÄŸitim ve öÄŸretim yöntemlerinin, çocukların bireysel özelliklerine ve kendi kararlarına göre ÅŸekillenmesinde yatar. Çocuklar ilgi ve meraklarına göre, yaparak yaÅŸayarak öÄŸrenmeye yönlendirilirler.
​
BaÅŸka Bir Okul Mümkün (BBOM) DerneÄŸinin geliÅŸtirdiÄŸi eÄŸitim modeli, BBOM EÄŸitim Modeli olarak tanımlanıp, MEB’in eÄŸitim hedefleri ile örtüÅŸmektedir. BBOM DerneÄŸi ve geliÅŸtirdiÄŸi eÄŸitim modeli Eski Milli EÄŸitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk tarafından da ilgi görmüÅŸtür. Buna baÄŸlı olarak, ‘Çocuklar Ä°çin Önce ÖÄŸretmen’ projesi de, BBOM DerneÄŸi ve MEB tarafından ortaklaÅŸa bir ÅŸekilde uygulanmaktadır.
Antalya Çocuk Köyü Okulları özel okul mu?
​
Evet, okulumuz Milli EÄŸitim Bakanlığı’na baÄŸlı ve Milli EÄŸitim Programını uygulayan fakat ticari amaç ve kaygı taşımayan bir özel okuldur.
BaÅŸka Bir Okul Mümkün (BBOM) fikri nasıl ortaya çıktı?
​
Ä°stanbul’da 2009 yılında Türkiye’deki eÄŸitim konusunda alternatif yaklaşımlar arayan bir grup aile, eÄŸitimci ve gönüllü, bir araya gelip “BaÅŸka Bir Okul Mümkün” diyerek yola koyulmuÅŸtur. Ä°lk adım olarak 2010 yılında BaÅŸka Bir Okul Mümkün DerneÄŸi Ä°stanbul’da kurulmuÅŸtur. BBOM DerneÄŸi gönülleri ile ortak akıl ve emekle zenginleÅŸen bir eÄŸitim modeli geliÅŸtirmek üzere çalışmalara baÅŸlanmıştır.
​
-
ÖÄŸrenmeyi yaÅŸamdan ayırmayan,
-
ÇocuÄŸun bireysel özelliklerini temel alan,
-
Demokratik katılımla yönetilen,
-
Ekolojik dengeye saygılı,
-
Ticari kar amacı gütmeyen, ebeveyn inisiyatifli bir okul modelini gerçekleÅŸtirmek amacıyla yapılan çalışmalar sonrası BBOM EÄŸitim Modeli oluÅŸturulmuÅŸtur.
-
​
BBOM EÄŸitim modeli 4 ana eksen üzerine dayanmaktadır. Alternatif EÄŸitim, Demokratik Yönetim, Ekolojik DuruÅŸ ve Özgün Finansman
4 Eksene dair daha detaylı bilgiye derneÄŸin web adresinden ulaÅŸmanız mümkündür: www.baskabirokulmumkun.net.
​
BBOM EÄŸitim Modeliyle açılan baÅŸka okullar var mı?
​
Ä°lk BBOM Kooperatifi Bodrum’da kuruldu ve diÄŸer ÅŸehirlere yayılmaya baÅŸladı. Åžimdilik açılan BBOM okulları;
-
Renkli Orman Anaokulu ve Ä°lkokulu (Bornova Ä°zmir)
-
Meraklı Kedi İlkokulu (İncek Ankara)
-
KoÅŸan KaplumbaÄŸa Anaokulu (Kadıköy Ä°stanbul)
-
Antalya Çocuk Köyü Anaokulu ve Ä°lkokul
​
BBOM evrenindeki bileÅŸenler nerelerdir?
​
BaÅŸka Bir Okul Mümkün DerneÄŸi
​
​
DiÄŸer BBOM EÄŸitim Kooperatifleri
BBOM Ayvalık Kooperatifi
BBOM KaÅŸ Kooperatifi
BBOM Antalya Kooperatifi
BBOM Antalya süreci nasıl baÅŸladı? Åžimdiye kadar neler yapıldı? Hangi aÅŸamadayız?
​
BBOM oluÅŸumlarında doÄŸru kiÅŸilerin, doÄŸru zamanda, doÄŸru yerde bir araya gelmesi son derece önemlidir. Her bölgenin kendine özgü yapısı, talepleri ve ihtiyaçları olduÄŸundan kooperatiflerin kuruluÅŸu ve okullaÅŸma sürecinde yaÅŸadıkları, farklılık gösterebilmektedir.
Antalya’da ilk kez 2014 yılında bir grup ebeveyn bir araya gelerek yaptığı çalışmaların, BBOM farkındalığının artmasında önemli bir rolü olmuÅŸtur. Ardından 2016 yılında yine hareketlenen topluluk, 2018 Åžubat ayında bir araya gelerek BBOM DerneÄŸi ile toplantı ve bir BBOM okulu ziyareti gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Topluluk bu tarihten sonra düzenlediÄŸi panel, tanıtımlar, aile eÄŸitimleri, sosyal etkinlikler, sanat etkinlikleriyle ekibini büyütmüÅŸ ve aidiyet duygusu, güven, birlikte iÅŸ yapma kabiliyeti geliÅŸtirerek kooperatifleÅŸme sürecini tamamlamıştır. 08.08.2019 tarihi itibariyle S.S. Antalya BaÅŸka Bir Okul Mümkün EÄŸitim Kooperatifi olarak kurumsal kimliÄŸe geçiÅŸ yapmıştır (Ana sözleÅŸme 22.08.2019 tarihli 9892 sayılı Türkiye Sicil Gazetesi).
Ekim 2020’de DöÅŸemealtı’nda 5 dönüm arsa içerisinde ve yaklaşık 700 metrekare kapalı alanı olan ÅŸuan ki muhteÅŸem okul binası kiralanmıştır. Pandemi süreci nedeniyle ağır aksak yürütebildiÄŸimiz zorlu inÅŸaat sürecinde, dayanışmamızın baÄŸları güçlenmiÅŸ ve Haziran 2021’de anaokulu eÄŸitimine yaz okulu programı ile baÅŸlanmıştır. Eylül 2021’de açılan ilkokulumuzla yıllardır verilen emeÄŸin karşılığını görmenin ve onca insanın hayalini gerçekleÅŸtirmiÅŸ olmanın haklı gururunu yaÅŸamaktayız. .
Antalya Çocuk Köyü Anaokulu ve Ä°lkokulu ebeveyni olmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
​
ÇocuÄŸunuzun Antalya Çocuk Köyü Anaokulu veya Ä°lkokulunda eÄŸitim görmesini istiyorsanız kooperatifimizin ortağı olmalısınız. Bunun öncesinde sizlere tavsiyemiz, çalışmalarımıza katılıp bizlerle tanışmanız, çocuÄŸunuzun çocuklarımızla tanışıp kaynaÅŸmasını saÄŸlamanız. Sonrasını zaten sürekli yüz yüze konuÅŸacağız…
Kooperatif ortakları ile yüz yüze tanışmak ve onlardan bilgi almak için belirli aralıklarla düzenleyeceÄŸimiz tanışma buluÅŸmalarını sosyal medyadan takip etmenizi öneririz. Telefonla bilgi almak için ise kooperatifimizin iletiÅŸim sorumluları ile irtibata geçebilirsiniz. (AyÅŸegül: +90 507 839 97 44 )
Kooperatifin iÅŸleyiÅŸine katkı sunmak, emek koymak özellikle bizim gibi bu iÅŸin başındaki kooperatifler için önem arz ediyor. Bu emek, üyelerin özelliklerine, ayırabileceÄŸi vakte göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir. Ä°htiyaçlar dahilinde küçük veya büyük ayırt etmeden her türlü katkının bizim için çok deÄŸerli olduÄŸunu bilmenizi isteriz.
​
BBOM Antalya topluluğuna neden katılmalıyım?
​
Cevabı, sizde :) Bizim burada olmamızın ana nedeni “Kaybolan ÇocukluÄŸun Telafisinin olmadığını” bilmemiz ve temelde o nedenle “BaÅŸka bir Okul Mümkün” olmalı arayışına girmemiz.
Kimimizin çocuÄŸu çok sosyal, çok hareketli ve 40 dakika boyunca okul sırasında oturmak ona eziyetten baÅŸka bir ÅŸey olmayacak, kimimizin çocuÄŸu dersteki heyecanıyla ilgisini ortaya koyacak bir noktayı sorguladığında dersi dağıtan, dikkatini veremeyen çocuk olarak susturulacak, kimimizin ki çok temkinli, aslında sahip olduÄŸu baÅŸarma gücü ancak bir eÅŸlikçinin desteÄŸiyle ortaya çıkabilecekken diÄŸer okullarda görünmez, söz dinleyen sessiz akıllı olarak nitelendirilecek diye buradayız.
ÇoÄŸumuz ilkokul çağındaki çocuÄŸun 4 duvar arasında bir binada sabahtan akÅŸama kadar akademik olarak baskılanması kaygısıyla buradayız. Nedeni ne olursa olsun, BBOM Antalya katılımcı ve barışçıl bir öÄŸrenme topluluÄŸudur ve topluluÄŸun her üyesi farklı açıdan beslenerek ve diÄŸerlerini besleyerek beraberce geliÅŸir.
​
Okulda sınıf mevcudu nedir? Okul tam gün mü?
​
Antalya Çocuk Köyü Okullarında 15 kiÅŸi kapasiteli sınıf mevcuduna sahip olup, eÄŸitim tam gündür.
ÖÄŸrenci servisiniz var mı?
Komisyon tarafından belirlenen ÅŸirketten servis hizmeti alınmaktadır. Güzergah için bizimle iletiÅŸim kurunuz.